Organisationen
Selvejende institution
Vuggehaven i Nørregade er en selvejende institution. Det er vi fordi vi tror på at vi, via selvbestemmelse og engagement, er de bedste til selv at skabe den vuggestue der er den rigtige for vores børn.
Men hvad betyder det egentligt at være en selvejende institution?
Selveje er at tage ansvar. I en selvejende institution bestemmer brugerne selv.
At være selvejende institution betyder, at man er herre i eget hus. Man bestemmer selv hvordan de økonomiske rammer skal udfyldes, hvem man vil ansætte og hvilket værdigrundlag, man vil bygge institutionen på. Selveje er dermed den driftsform der sikrer, at mest mulig indflydelse og ansvar er uddelegeret til institutionen og dens brugere.
En selvejende daginstitution er – i modsætning til en kommunal daginstitution - drevet af en bestyrelse, der typisk består af et flertal af forældre til børn i institutionen samt evt. relevante repræsentanter fra en forening eller institutionens bagland.
Det er denne bestyrelse, der driver institutionen. Det vil sige ansætter personalet i samråd med lederen, udstikker de overordnede pædagogiske retningslinjer og træffer de økonomiske beslutninger. Personalet er altså ikke ansat af kommunen, men af bestyrelsen der som sådan derfor er arbejdsgiver. Alle beslutninger som bestyrelsen træffer, skal naturligvis ligge inden for de overordnede rammer, kommunen har opstillet.
Således får den selvejende institution det samme budget som en kommunal institution og skal overholde de samme personalenormeringer. Men i den selvejende institution er det bestyrelsen, der prioriterer, hvor mange penge, der skal bruges til for eksempel udflugter, økologisk mad, ugentligt besøg af en musikpædagog eller renovering af legepladsen. Kommunen har dog stadig tilsynspligt med den selvejende institution.
En selvejende institution er med andre ord en selvstændig juridisk enhed, der er økonomisk og juridisk ansvarlig i forhold til de dispositioner, den foretager. Dog kan en selvejende institution - modsat en privat institution - ikke trække et eventuelt driftsoverskud ud af institutionen. Der er altså tale om non-profit-institutioner, der ene og alene har til formål at skabe de bedste rammer for de børn, der har deres daglige gang i institutionen. Bestyrelsen i en selvejende institution arbejder gratis.
Forældrebetalingen i en selvejende institution er fastsat af kommunen - der også står for opkrævning og pladsanvisning - og er den samme som i kommunens egne institutioner.
Den selvejende institution er knyttet til kommunen via en såkaldt driftsoverenskomst, som er den aftale, der regulerer den selvejende institutions eksistens. Både institution og kommune kan opsige driftsoverenskomsten, hvorved institutionen enten lukker eller overgår til kommunal drift.
Bestyrelsen
Da institutionen er en selvejende institution, er institutionen styret af en forældrebestyrelse. På forældremødet i oktober måned opstilles og vælges bestyrelsesmedlemmer til bestyrelsen. Bestyrelsen vælger efterfølgende en formand og en næstformand, som sammen med min. 3 andre bestyrelsesmedlemmer tegner bestyrelsen.
Der afholdes 4 årlige bestyrelsesmøder. Referater fra møderne bliver hængt op til gennemlæsning i vuggestuen.
Bestyrelsen arbejder kontinuerligt, i tæt samarbejde med ledelsen, på at sikre at vuggestuen overholder alle lovkrav og ellers lever op til den retning, der i fællesskab med ledelsen, er besluttet for institutionen.
Ved at indgå i bestyrelsen har man, som forældre, rig mulighed for at sætte præg på og involvere sig i arbejdet i institutionen. Det er en rigtig god måde til at kunne påvirke og få indsigt i sit barns hverdag på.
Ledelse
Bestyrelsen ansætter en leder, som varetager den daglige drift af institutionen og som har det overordnede ansvar for at institutionen overholder sit ansvar og lever op til den retning, der i fællesskab med bestyrelsen er lagt for institutionen.
Leder af institutionen: Pia Buus Nielsen
Personale
Personalegruppen består af 8 pædagoger, heraf en leder, 6 pædagogmedhjælpere og en køkkenassistent.